ŠTA SE TO DEŠAVA U BRITANIJI? Ovo bi mogao da bude glavni povod neočekivanog raspisivanja nacionalnih izbora
Riši Sunak, premijer Velike Britanije, Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

PREMIJER POVUKAO POTEZ KOJI JE ODJEKNUO

ŠTA SE TO DEŠAVA U BRITANIJI? Ovo bi mogao da bude glavni povod neočekivanog raspisivanja nacionalnih izbora

Zakonski rok za raspisivanje izbora je u januaru 2025. godine

Objavljeno:

Portal Politiko objavio je analizu prema kojoj je britanski premijer Riši Sunak imao nekoliko razloga za neočekivano raspisivanje nacionalnih izbora, a da je verovatno glavni povod procena da je politička situacija za njega mogla da postane samo gora do redovnog termina.

Zakonski rok za raspisivanje izbora je u januaru 2025. godine, a prema anketi Politika, njegova Konzervativna partija trenutno ima podršku 23 odsto glasača, skoro duplo manje od Laburističke partije koja ima 44 odsto.

U takvoj situaciji, Sunak je verovatno ocenio da je najbolji trenutak za izbore upravo leto, posle čega situacija može samo da postane još gora, a kada će možda dobiti podršku zbog nekih rezultata njegove vlade, piše Politiko.

Jedan od tih rezultata je objava Kancelarije za nacionalnu statistiku od juče ujutru – da je stopa inflacije u Britaniji spala na skoro dva odsto, što je najniža stopa u poslednje tri godine.

Riši Sunak
Riši Sunakfoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Na taj podatak treba dodati činjenicu da su plate na porastu i da je nezaposlenost relativno niska, ali i ključno, da se očekuje da će taj trend stati pre kraja godine.

Politiko dodaje da je Sunak, „politički frustriran“ zbog nestabilne političke situacije u kojoj je proveo svoj premijerski mandat, možda prosto odlučio da, ukoliko će svakako da izgubi, to treba da uradi ranije, obzirom na činjenicu da mu je lično bogatstvo poraslo u prethodnih godinu dana za 120 miliona funti, na ukupnih 651.

Bonus video:

02:14

BRITANIJA ĆE SE SUOČITI SA MNOGO KRIZA! Stručnjaci za Kurir TV: Postoji mogućnost da Liz Tras bude najgora premijerka? EVO I ZAŠTO

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.